Aftenrundvisning 17. februar kl. 21 (gratis adgang)

Spøger det på Middelalderborgen Østergaard?

Iflg. overleveringer skulle der være flere spøgelser eller ånder på spil i og omkring den snart 500 år gamle borg.

En ung kvinde skulle være indemuret i et hulrum på et af værelserne bag riddersalen. Iflg. sagnet på grund af et utidigt kærlighedsforhold. Nu går hun igen som den hvide dame og leder efter sin elskede. Lucas Krabbe, som grundlagde Østergaard omkring 1516 skulle stadig gå rundt i sin rustning, – det er dog snart 200 år siden, han sidst viste sig ved borgens 300 år jubilæumsfest. Så er der selvfølgelig den tyske kaptajn der kom af dage på Østergaard under en eftersøgning af krigsskatter i 1864. Han var så uheldig at falde gennem en loftlem, og brækkede halsen i faldet. Hans trin høres på loftet, når han går hvileløs rundt og leder efter skatten.

For kort tid siden besøgte en lille gruppe spøgelsesjægere Østergaard med det formål at undersøge de gamle sagn og overleveringer nærmere. Også i nyere tid er der sket uforklarlige hændelser.
Den uvidenskabelige spøgelsesjagt foregik en weekend i november med to overnatninger på selve borgen, og her følger en kort beretning af deres oplevelser:
”I de sene aftentimer g ik spøgelsesjagten ind på Østergaard. For at fornemme hvor meget åndelig aktivitet der var til stede på middelalderborgen, startede vi aftenen med at rundere på borgen. Her fornemmede vi en tilstedeværelse af 2 ånder. Den ene en mandlig ånd og den anden kv indelig. Begge havde en positiv energi og skabte ikke de store scener. Vi følte os velkomne også fra disse ånders side.

Dog var vi ikke i tvivl om deres tilstedeværelse og vi følte at de ”fulgte” os rundt på Østergaard. Blandt andet hang en lampe i stuen i hovedbygningen ned fra loftet, denne tog vi foto af som den hang, lodret ned fra loftet. På fotoet hænger lampen dog skrå til højre, som var der nogle der havde taget fat i den og trukket den til side. Dog skal lige siges at der ingen vind var i rummet, og man kan ikke se nogle/noget holde i denne lampe på fotoet.

Da vi befinder os i den store hall, spørger vi efter bevis på de åndeliges tilstedeværelse, og da smækker hoveddøren med et brag. Overalt hvor vi bevægede os rundt, havde vi en fornemmelse af at blive iagttaget på afstand. Denne iagttagelse kom stærkest til sin kraft når vi bevægede os rundt på ude arealerne. Her fornemmede vi, at vi blev overvåget fra alle vinduer. På intet tidspunkt havde vi fornemmelsen af at vi var helt alene.

I Riddersalen er en gammel brun dør. Denne er der et hul i, og derfor er det muligt at kigge videre igennem hullet, ind til værelset ved siden af. Et af gruppens medlemmer kiggede igennem dette hul, og blev straks forskrækket. Han så en skikkelse stirre ud på ham. Vi t og hurtigt derefter et foto ind igennem dette hul til værelset, og fotoet taler helt for sig selv. Her er der rigeligt bevis på en sort skikkelse inde i værelset. Denne skikkelse er samtidig ”gennemsigtig”, og man kan ane væggens kant, i modsatte ende af v ærelset, igennem skikkelsen. ”

På spørgsmålet om det spøger på Østergaard giver Støtteforeningen for Middelalderborgen Østergaard nu alle interesserede mulighed for selv at finde svaret på ved et arrangement fredag d. 17. februar, hvor der kl. 21 vil være en guidet rundvisning med indlagte spøgelseshistorier der relaterer til de gamle overleveringer, men også til de nyere hændelser. Forhåbentlig kan beretningerne suppleres med billeder, video- og lydoptagelser fra den nylige afholdte spøgelsesjagt.
Efter rundvisningen vil der være mulighed for at gå på opdagelse på egen hånd. Husk at medbringe varmt tøj, da der ikke findes varme på borgen. Støtteforeningen byder på varme drikke til voksne og børn.

Kørselsvejledning mv. kan findes på Støtteforeningens hjemmeside: www.middelalderborgen-oestergaard.dk