Fotoudstilling på Østergaard

Som en del af sommerens aktiviteter på Middelalderborgen Østergaard i Åsted, er det endelig lykkedes borgens støtteforening at låne fotoudstillingen ”Jagten på de forsvundne borge”, der er ophængt i riddersalen på den mere end 500 år gamle borg.Vandreudstillingen viser billeder taget af fotograf Peter Helles Eriksen, som har fulgt pilotprojektet til det fagligt baserede formidlingsprojekt ”Middelalderborge i Region Midtjylland”.

Bag pilotprojektet til projekt ”Middelalderborge i Region Midtjylland” står regionens ti arkæologiske museer, der i 2014 i fællesskab har udført tværfaglige undersøgelser af 11 udvalgte borganlæg i regionen med det formål at indsamle og formidle ny viden om kendte og ukendte middelalderborge.

Det er dette arbejde, som er indfanget og skildres gennem 27 fotos, der tematisk beskriver fagfolkenes arbejde i luften, på jorden og under jorden.

Fagfolk på detektivarbejde

Omdrejningspunktet i pilotprojektet til projekt ”Middelalderborge i Region Midtjylland” har været det detektivarbejde, som fagfolk fra forskellige fag har deltaget i for at fremskaffe ny viden om de 11 borge. På arkiverne har middelalderhistorikere, stednavneforskere og arkæologer søgt efter oplysninger i skriftlige kilder og på gamle kort, og ude i landskabet har de fleste af borgene været underkastet både naturvidenskabelige og arkæologiske undersøgelser. En af dem, Sallingholm i det nordlige Salling, blev i løbet af september måned udgravet af de ti museers arkæologer i fællesskab – intet mindre end danmarkshistoriens største fællesudgravning af en borg, hvor fund dateres til 1372.

Erfaringerne fra pilotprojektet skal danne grundlag for et hovedprojekt, hvor alle de omkring 300 middelalderborge i Region Midtjylland kommer i spil.

Udstillingen kan ses 5 søndage i juli eller efter aftale indtil slutningen af august, og der er gratis adgang.

Hver søndag i juli er der åben borg fra kl. 13 – 17, med guidet rundvisning kl. 14.

Der vil være forskellige former for husflid og håndværk, smagsprøver, samt middelalderdragter og den permanente udstilling om middelalderborgens ældre og nyere historie.